Sepetim (0) Toplam: 0,00TL

MAHMUT BEDRETTİN YAZIR (1895-1952), Aslen Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yazır köyünden Hoca Numan Efendi’nin oğlu ve müfessir Elmalılı Muhammed Hamdi Efendi’nin kardeşidir olarak, Antalya’nın Elmalı ilçesinde doğdu. İlk tahsilini memleketinde tamamlayıp 1908’de İstanbul’a gitti ve ağabeyinin terbiyesine girdi. Ayasofya, Erenköy ve Beyazıt rüştiyelerinde okuyarak mezun oldu. Nuruosmaniye Medresesi’ne girdi. I. Dünya Savaşı sırasında üç buçuk yıl yedek subaylık yaptı, dönüşünde tahsilini tamamlayıp ruûs imtihanını kazandı. Ağabeyinden İslâmî ilimlere dair eksiklerini tamamladıktan sonra Medresetü’l-mütehassısîn Kelâm Şubesi’ne kaydoldu ve 1924’te buradan da mezun oldu, dersiâmlık payesi kazandı. Meşîhat-ı İslâmiyye Dairesi’nde ve Evkaf İdaresi’nde muhtelif memuriyetlerde bulunduktan sonra 1938’de Vakıflar Umum Müdürlüğü Kuyûd-ı Vakfiyye Mümeyyizliği’ne, 1943’te de müdürlüğüne tayin edildi. Aynı yıllarda Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Osmanlı paleografyası dersini okuttu. 1 Aralık 1952’de vefat etti ve Sahrayıcedid Kabristanı’nda Elmalılı Hamdi Efendi’nin yanına defnedildi.
Mahmut Yazır, gençliğinde hüsn-i hatta merak salıp önce ağabeyi Elmalılı Hamdi Efendi’den daha sonra Nuruosmaniye Medresesi’nde talebe iken buranın hat muallimi Râkım Bey’den (Unan) sülüs-nesih dersleri aldı. Hırka-i Şerif Camii hatibi Ömer Vasfi, Aziz Rifâî ve ta‘lik üstadı Mehmet Hulusi (Yazgan) efendilerden meşke devam etti.
Eserleri: Eski Yazıları Okuma Anahtarı (1942, 1974), Siyâkat Yazısı (İstanbul 1941), Kalem Güzeli (I-III, Ankara 1972-1989). (Kaynak: DİA, XLIII, 365-366)

Mahmud Bedreddin Yazır - Yazarın kitapları

Kapat